Biografie

Laia FàbregasLaia Fàbregas (Barcelona, 1973) is afgestudeerd in Beeldende Kunst aan de Universitat de Barcelona.

Tussen 1997 en 2010 woonde zij in Nederland, waar zij in de eerste jaren verschillende banen vervulde, zoals secretaresse bij een bank, grafisch ontwerpster bij een bedrijf van industriële pompen boekhoudkundig medewerker bij een artistiek festival, en administratief medewerker bij een kunstgalerie. Ze haalde het Certificaat Kunst- en cultuurmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In 2003 werkte ze als organisatieadviseur toen ze zich inschreef bij de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam, bij de nieuwe specialiteit Schrijven: tekst en verbeelding. Dat jaar hervond ze een aantal verhalen die ze toen ze negentien was in het Catalaans had geschreven, over een meisje dat negen vingers had. Ze vertaalde een aantal alinea’s naar het Nederlands, en vervolgde het verhaal.

Na het eerste jaar, verliet ze de Rietveldacademie. In januari 2008 werd Het meisje met de negen vingers gepubliceerd door de Nederlandse uitgeverij Anthos. Het boek werd heel goed ontvangen door de Nederlandse kritiek en werd vertaald naar het Spaans, Catalaans, Frans, Italiaans, Deens, Noors en Turks.

In 2010 werd Landen gepubliceerd, in het Nederlands, Spaans, Catalaans en Frans, en in 2013 kwam Gele Dagen uit, gepubliceerd in het Catalaans en Nederlands.

Ze schreef in 2011 het toneelstuk VOLG voor de Haagse toneelgezelschap FirmaMes.

Sinds 2012 doceert ze creatief schrijven aan de schrijversschool Laboratori de Lletres in Barcelona, waar ze sinds 2014 ook directeur is. In oktober 2019 startte ze een Masterstudie in Creatief Schrijven op voor de schrijversschool.

In januari 2021 werd haar vierde roman (No escriuré la teva història) in het Catalaans gepubliceerd.