Pers

Over Gele Dagen

Mei 2013

Boek
Mei 2013
De kleur van werkelijkheid – door Ingrid Meurs
link: Artikel in pdf
“Met haar afgewogen taalgebruik, intrigerende beelden en volstrekt originele kijk op de werkelijkheid is Fàbregas een
grote aanwinst voor de Nederlandse literatuur.”

Opzij
31 mei 2013
Gele dagen – door DvP
link: Artikel in jpg

Over Landen

Juli 2010

De Volkskrant
2 juli 2010
Wroeten in andermans leven – door Marjon Bolwijn
link: Artikel in pdf

Maart 2010

De Volkskrant
26 maart 2010
Onzichtbaar bewegwijzerd labyrint – door Daniëlle Serdijn
link: Artikel in pdf
“Na haar veelbelovende debuut Het meisje met de negen vingers schreef de van oorsprong Catalaanse Laia Fàbregas opnieuw een doordacht geconstrueerde, intrigerende roman.”
*****

NRC Handelsblad
26 maart 2010
Leven als een vliegreis zonder landing -door Arjen Fortuin
link: Artikel in pdf
“Dat bizarre slot confronteert je met de veronderstellingen die je tijdens het lezen had: dat de twee verhalen in het boek bij elkaar horen, dat ze sámen tot een oplossing zullen leiden. Nu ze dat niet doen, krijgt het hele boek iets ongrijpbaars en fascinerends – en begrijp je ook waarom Fàbregas een liefhebber is van Paul Auster en van conceptuele kunst.”

Nu.nl
4 maart 2010
Landen – door Marieke Dijkman
link: www.nu.nl
“Fàbregas geeft niet alles weg en juist hierin schuilt de kracht, want de subtiele spanningsbogen en de knap gedoceerde brokjes informatie laten Landen van kaft tot kaft boeien. Ze hanteert een schrijfstijl die de ene keer fris en eenvoudig aandoet en de andere keer juist romantisch en poëtisch aanvoelt.”
*****

Viva España
Maart 2010
Interview met Laia Fabregas – door Hieke Voorberg
link: Artikel in pdf

Februari 2010

Cultuurbewust.nl
11 februari 2010
‘Ik laat in Landen heel veel dingen vaag’
Interview door Marjolein Theunissen
link:www.cultuurbewust.nl

Over Het meisje met de negen vingers

April 2008

De Groene Amsterdammer
11 april 2008
Het beste geheugen – door Joost de Vries
“Dit debut staat als een huis”


Maart 2008

De Volkskrant
Vrijdag 14 maart 2008
‘Ik mocht zo absurdistisch zijn als ik wou’
Interview in Cicero door Geke van der Wal
link: www.volkskrant.nl

Cultura.nl
Dinsdag 4 maart 2008
Knetterende Letteren (Tweede aflevering)
Interview door Kenneth van Zijl
link: Knetterende Letteren 2008

Februari 2008

Elle
Februari 2008
Fotovrij
“Het meisje met de negen vingers is het bijzondere debut van Laia Fàbregas. Ze laat daarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen, waardoor het boek je lang in zijn greep houdt. Wat waar is en wat niet ­ die vraag blijkt moeilijk te beantwoorden.”

Januari 2008

De Telegraaf
Zondag 13 januari 2008
Volwassen Sprookje
“Fàbregas schrijft op een beeldende manier, afwisselend poëtisch en in een rechttoe, rechtaan stijl, een vreemd mengelmoesje die de lezer dwingt bij de les te blijven en die je meesleurt in de gedachtewereld van een opgroeiend kind. Opgroeien is verwarrend. Groot worden in een omgeving met een belast verleden is nog ingewikkelder. Laia Fàbregas weet de bijbehorende kinderlijke (en volwassen) onzekerheden in verrassende proza te vangen.”

De Volkskrant
vrijdag 11 januari 2008
‘Gedachtefoto’s’ vol jeugdherinneringen – door Edith Koenders
“Een boeiend debuut van de Catalaanse schrijfster Laia Fàbregas. In een kunstig spel met leugen en waarheid legt ze een familieverleden bloot dat sporen draagt van de Franco-dictatuur.”

Libelle
Num 3, 11 t/17 januari 2008
Boek van de week
“Het meisje met de negen vingers is een fascinerend, origineel en poëtisch verhaal dat je in een zucht uitleest.”

Spits
dinsdag 8 januari 2008
Nieuwe boeken
“Zo’n zelfverzekerd debuut als Het meisje met de negen vingers kom je niet vaak tegen. Laia Fàbregas is een van oorsprong Spaanse schrijfster, die sinds tien jaar in Nederland woont en in haar tweede taal een stilistisch vermogen aan de dag legt waar menige hier geboren schrijver een puntje aan kan zuigen. En dan balanceert de roman ook nog eens knap op de grens tussen realiteit en fantasie.”
(…)
“Het meisje met de negen vingers is een poëtische roman, die voor verschijnen al aan vijf landen werd verkocht. Een droomdebuut.”

December 2007

NRC Handelsblad
vrijdag 28 december 2007
Debutantenbal 2007 – door Arjen Fortuin
“(…), Laia Fabregas, hoort eigenlijk niet bij de generatie 2007, want Het meisje met de negen vingers verschijnt officieel pas volgende week. Het boek gaat over twee zussen die proberen om te gaan met de gevolgen van de progressieve opvoeding door ouders die halve helden waren in het verzet tegen Franco. Om hun kinderen zo ver mogelijk te verwijderen van het katholieke conservatisme van de vijand besloten die tot een radicaal-liberale opvoeding waarin geen plaats was voor foto’s. Wel leren ze landschappen en taferelen minutieus in zich op te nemen. Daar nemen de zussen lang genoegen mee, maar hun latere zoektocht naar beelden op papier levert meer dan alleen leuke plaatjes op.
Fabregas schetst vaardig de politieke complicaties en ze stelt goede vragen over de kracht en de ontoereikendheid van de verbeelding. Het meisje met de negen vingers blijft langer in je gedachten dan menig ander debuut. Maar de roman is vlak geschreven. Dat kan met Fabregas’ afkomst te maken hebben, al hoeft dat niet: grote stilisten zijn zeldzaam onder debutanten.
(…)
Het kwartet boeken dat er bovenuit steekt bestaat uit Van de Coeverings Sneeuweieren, Fabregas’ Het meisje met de negen vingers, Snijders Zondagsgeld en Bleekers De walrus. (…)”